Grasaren bij hondenDe grasaar, wat is dat nou eigenlijk? De grasaar is eigenlijk het zaad van een grassoort. Het ziet eruit als een pluimpje aan een spriet van hoog gras. De grasaar heeft verschillende benamingen, bijvoorbeeld ‘kruiper en ‘foxtail’.

De grasaren komen voornamelijk voor vanaf juni tot en met augustus. In de zomer dus. De grasaren zijn te vinden in hoge velden die slecht onderhouden en niet gemaaid worden.
Kom je op zo’n veld, dan is ‘t het beste om rechtsommekeer te maken en een ander veldje te zoeken om even lekker te wandelen of razen met jouw hond.

De grasaren zijn heel gemeen, er zitten een soort weerhaakjes aan de zaden. Wanneer jouw hond er langs afloopt breekt de grasaar af van de spriet en blijft door de weerhaakjes in de vacht van jou hond zitten. Als je gelukt hebt blijft het hierbij en kun je deze er makkelijk afhalen.
Helaas komt het ook voor dat de grasaar zich echt in de vacht en huid nestelt. Daar komt de bijnaam ‘kruiper’ vandaan. Door de stevige weerhaakjes ‘kruipt’ de grasaar steeds verder, en ook maar één kant op. In het ergste geval komt een grasaar in de neus, ogen, keel of oren van de hond.


Als de grasaar in de neus is gekomen geeft dit natuurlijk een erg naar gevoel en moet de hond veel niezen. Ga hiermee zo snel mogelijk naar de dierenarts. Wacht het niet af, want deze kruipers kruipen door het snuffelen steeds verder. In de oren komt een grasaar ook makkelijk terecht. Je hond zal dan veel schudden met zijn kop of, voor zover mogelijk, flapperen met zijn oren.
Ga ook hiermee zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Grasaren komen ook vaak tussen de tenen terecht, meestal komt dit voor bij langharige honden. 
Dit kan uiteindelijk een flinke ontsteking opleveren.

Voorkomen is beter dan verwijderen is mijn motto. Vermijd als het kan veldjes met hoog, slecht onderhouden gras. En controleer je hond na een wandeling in het gras altijd op grasaren. Dus loop de vacht, teentjes, oren en neus goed na. Als je er op tijd bij bent kan de dierenarts de aar zonder verdoving verwijderen.
Controleer ook altijd meteen je hond op vlooien en teken als je de natuur in bent geweest met je hond. Voor vlooien- en tekenpreventie hebben wij de 100% natuurlijke vacht olie van WashBar.

© 2018 - 2023 LanaBandana Dogwear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel